Téma: Hřídel se dvěma průměry - MůjSolidworks.cz

Autor
3. 4. 2020 v 19:43

Hřídel se dvěma průměry #78747

Ales
Účastník
272 příspěvků

Modeluju hřídel, která má na jednom konci průměr v toleranci 10h7 a na druhém 10d7, to znamená, že uprostřed je osazení a „schod“ o těch pár setin mm. Když zadám průměry číselně, například 10 a 9.96, tak není žádný problém, model jde vytvořit. Když ale zadám rozměry 10h7 a 10d7 (a označím je pro výkres – proto to tak dělám), tak mi skica hlásí chybu, protože jmenovitý rozměr je fakticky obojí 10 a ten „schod“ uprostřed tam nemá co dělat. Nemáte někdo nějaký trik co s tím? Udělat tam třeba nepatrný setinový žlábek se mi nechce, to mi pak budou volat od CAMu jak že to mají naprogramovat, že to se přece nedá vyrobit 🙂

4. 4. 2020 v 10:21

Odpověď na: Hřídel se dvěma průměry #78748

Pepa_71
Účastník
88 příspěvků

Ahoj, zkus to třeba takhle:
na díle v požadovaném místě rozděl plochu (funkce „rozdělovací křivka“), tím ti tam vznikne virtuální hrana která bude i ve výkrese.

6. 4. 2020 v 9:16

Odpověď na: Hřídel se dvěma průměry #78749

radecek.ik
Moderátor
448 příspěvků

hoy, a co tu druhou kótu ve skice nastavit jako řízenou?

6. 4. 2020 v 14:40

Odpověď na: Hřídel se dvěma průměry #78754

Camguru
Účastník
4 příspěvky

Ahoj,

za mě pro pozdější použití v CAM je nejlepší rozměr na střed tolerance, takže průměry číselně (střed tolerance) a hotovo 🙂 Ale myslím že je už vyřešeno rozdělovací křivkou.

18. 4. 2020 v 20:54

Odpověď na: Hřídel se dvěma průměry #78849

Ales
Účastník
272 příspěvků

Díky, rozdělení povrchu a nastavení druhé kóty jako řízené funguje, to je přesně ono co jsem hledal 🙂 Hřídel se mi sama okótuje a nic mi nenadává do nekonečně krátkých úseček 🙂

Ad CAM: jasně, normálně bych to tak udělal, ale v tomhle případě jsem hlavně chtěl aby byl výkres názorný pro dalšího konstruktéra který se v tom bude šťourat, koukne na písmenko a vidí která strana má být natěsno a která volně. A protože vím, že se ty tolerance budou ještě ladit, chtěl jsem aby to fungovalo trochu automaticky a nemohl jsem zapomenout to změnit ve výkresu, kdybych tam dopisoval kóty ručně 🙂

Odpověď na téma

Reklama

Reklama