Téma: kolize při tvorbě lemů - MůjSolidworks.cz

Autor
3. 2. 2014 v 4:17

kolize při tvorbě lemů #52331

romann
Účastník
130 příspěvků

Zdravím.

Zkoušel jsemlemy u tzv. kříže. Nepodařilo se mi udělat všechny dle fota v příloze. To jsem také předpokládal, že se ohyby potkají.

1) Je možnost při tvorbě tolika lemů udělat 1 druh a pak s jinou vlastností 2. druh lemů ?
2) Jak to v SW nastavit, aby se lemy nepotkaly ?
3) Je možné ukázat hromadně na více hran a nastavit lemy tak, aby se nepotkaly ?

Díky
Roman

… i bez SW to vidím,že tam budou taková prázdná místa (malinkatý čtverečky) – tomu se při tvorbě modelu patrně nevyhnu, ale nevadí konstrukci dílu

Photo-kriz -1 Photo-kriz -3

25. 3. 2014 v 17:17

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55471

Monroe
Účastník
7 příspěvků

Zdravím,

tak jak si to nakreslil to bohužel nepůjde, budeš to muset udělat jako sestavu z několika dílů (tak jako to máš fotce),
protože z jednoho kusu takový nástřih neuděláš. Pokud to teda chceš přesně jako na fotce. Jinak pokud ti jde o to, aby to bylo z jednoho dílu (jeden nástřih), tak musíš rohy v místeh kolize zkosit (na každou hranu rohu lemu kliknout) – viz přiložený JPEG. Přiložil bych i samotný díl ale používám solidworks 2013 a nevím zda máš stejnou verzi nebo novější aby si to otevřel.

složený tvar rozvin (1)

Přílohy

25. 3. 2014 v 17:43

Re:Re: kolize při tvorbě lemů #55472

romann
Účastník
130 příspěvků

Ahoj Monroe.

Děkuji za tip a radu. Ten způsob řezu na 45 stupňů mne také napadl.
Hlava mi říkala, že tam zůstanou prázdné rohy po ohybu.
Domlouval jsem se s kolegou na hraňáku, co je pro něho výhodnější vypálit na laseru.
Už před tím jsem se rozhodl tak, že řez laseru bude rovný a po ohybu budu mít volný čtverečky, které snadno „dovaříme“. Pochopitelně se mu můj první rozvin nelíbil – resp. ten řez. Špatně by se mu to dělalo, musel by častěji měnit matrice.

Jen pro informaci – na hraňáku si na to udělá 3 programy a pak to bude valit.

Přiznám se, že moc zkušeností se SW nemám, učím se to na vlastních věcech a pak na tom, co se dá udělat z 1 kusu (tedy naohýbat) namísto spousty svarů, které s tou konstrukcí kolikrát hodně pohnou.

Až dnes jsem si našel, že si musím vybrat v rozvinu roh lemu a ten zadat na zkosení. Třeba jen, který chci.
Ale chce to si podobné příklady opakovat. Moc píšu.

Až to ohnem, pošlu foto

Ještě jednou děkuji
Roman

Ps: je možno po tvorbě lemu měnit jeho skicu. Je možné ukázat na lem (na jeho konci – tedy na plochu jeho profilu) – aby se vytáhl nebo naopak zkrátil ?

25. 3. 2014 v 18:02

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55473

Monroe
Účastník
7 příspěvků

Neni zač,

jinak v předchozích příspěvcích jsem našel dotaz jak by to šlo udělat s dovarkama takže též přikládám obrázky i když už pozdě 🙂

Jinak délku lemu lze měnit přimu v lemu ( po přepsání hodnoty se zmení všechny lemy které máš v tom dáném prvku) a nebo můžeš „natvrdo“ zakótovat skicu patřičného lemu.

Přílohy

25. 3. 2014 v 18:47

Re:Re: kolize při tvorbě lemů #55474

romann
Účastník
130 příspěvků

Ahoj Monroe.
Nikdy není pozdě 🙂

Můžeš mi přeposlat i řešení ze SW ?

Díky
Roman

25. 3. 2014 v 19:37

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55475

Monroe
Účastník
7 příspěvků

Jistě bezevšeho,

je více způsobů jak toho dosáhnout – já popíši pro mne nejjednodužší:

1) Nejprve jsem si načrtl plechový díl o daných rozměrech
1a) Zadal jsem si v plechovém díle správné parametry ohybu (radius, tl. plechu, K-faktor)
2) Pomocí prvku „odebrat vysunutím“ jsem docílil požadovaného tvaru a rozměrů.
3a) Vytvořím lem z hrany kde zadám požadované parametry (délka a umístění lemu)
3b) Pro úspěšné vytvoření lemu je třeba zadat mezeru lemu (viz.horní šipka obrázku) a vlastní typ odlehčení „natržení“ (spodní šipka na obrázku)
3c) pak už stačí jen upravit jednotlivé skici lemu tak, aby nevznikla kolize ( 0.1mm jsem zadával kvůli paprsku laseru)

Snad to je to je takhle srozumitelné. Přikládám i obrázky a díl ze SW 2013 (starší verze SW ho neotevře).

Přeji hezký zbytek večera.

3a 2 (1) 1 (1) 3c 3b

Přílohy

25. 3. 2014 v 20:37

Re:Re: kolize při tvorbě lemů #55476

romann
Účastník
130 příspěvků

Děkuji Monroe.
Projdu si to a vyzkouším.
To je ono – zase jiná cesta k cíli.
To v manuálech vždy nebývá.

Dobrou noc
R

26. 3. 2014 v 12:22

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55477

romann
Účastník
130 příspěvků

AHOJ MONROE.

Mám ještě jednu prosbu.
– vrátil jsem se k jednou mému vyřešenému plechovému dílu (viz příloha)

Po ohnutí to funguje, je to Ok i na rozvin.
zjistil jsem po včerejšku, kde jsem chyboval – tam, kde měl být okrajový lem, jsme opět použil lem z hrany – místo okrajového lemu.
Zpětně nevím, jak to opravit.
Nebo od jakého bodu to opravit.

Je to dle zvyklostí v SW konstruováno správně ?

Posílám – díl v SW (2008), rozvin v dwg – tam jsou barevné poznámky.

Mohl by jsi, pokud máš čas :
1) naznačit lepší postup
2) jak upravovat lemy z hrany a okrajové lemy – nebo jak tomuto předejít a jak to efektivně navrhnout v začátku

Díky
Roman

Přílohy

26. 3. 2014 v 17:38

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55478

Monroe
Účastník
7 příspěvků

Ahoj Romane,

Na model i výkres jsem kouknul a překreslil to podle sebe – tak jak to vyhovuje mě při dalších úpravách nebo případných změnách.

Jinak zpět k tvému modelu, máš zbytečně moc příkazů na stejné věci které by si mohl sloučit pod jeden příkaz.

Uvedu příkklad u tvého modelu – „edge-flange1“ a „edge-flange6“ (lemy z hrany) jou naprosto totožné tak je dej pod jeden příkaz, při úpravě se ti změní oba a nemusíš rozklikávat dva příkazy, to samé u „edge-flange2“ a „edge-flange8“ nebo příkaz zaoblit… .

Dále k rohům – ty můžeš vyřešit příkazem „uzavřený roh“ viz muj postup. Zde si zvolíš jakým způsobem na sebe budou rohy přiléhat a zase „oklikej“ všechny rohy které budeš chtít upravovat.

Každý příkaz můžeš zpětně upravit tak, že na něj pravým tlačítkem klikneš a zvolíš „upravit prvek“.

Přiložil jsem 3d pdf apdf výkresu s rozvinutým tvarem.

Nakonec menší rada, snaž se aby tvé skici byly vždy „černé“. To znamená plně určené (když za ni vemeš nikam s ní nepohneš). A snaž se vždy začínat skicu v počátku. budeš mít skicu uchycenou v prostoru. Je to z praktického důvodu, protože si se skicou nemůžeš omylem nikam hnout nebo ti někde nechybý důležitý rozměr. Zmizí ti i závorka s pomlčkou před názvem skici např. (-)Skica1 to znamená že neni plně určena. 🙂

Snad ti to pomohlo 🙂

kryt jpeg uzavřít roh

Přílohy

27. 3. 2014 v 13:18

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55479

romann
Účastník
130 příspěvků

Zdravím Monroe.

Našel jsem jeden hotový lem.
Tam jsem ještě dělal vše po „staru“. Ale dosáhl jsem tam v tom rohu výřezu, který jsem chtěl.
Vyhnul jsem se „vlastnímu typu odlehčení“ – tím, že jsem to odřízl, což asi není echt.
Co jsem tedy v ohybu nechtěl mít, tak jsem vyřízl.

Dnes jsem udělal var. „a“ a „b“. Zkoušel jsem, to jsi mi posílal.

Jaký je rozdíl mezi „unfold“ a „flatten“ ? K čemu se využívají ?
U „flatten“ jsem dával příkaz „corner – trim“, ale když jsem to složil, tak se to ztratilo.

To zkosení lemů (např. do trojúhel.) se dělá kdy ? U složeného dílu mi to fungovalo.

Posílám přílohy v SW2008.

Díky
Roman

Ps:
1) Není na webu nějaký tutoriál – tedy nějaký řešený problém krok za krokem (step-by-step) ?
2) Jsou nějaké klávesové zkatky ? – seznam
3) Jak klikat, když chci jeden příkaz použít u více prvků ?

27. 3. 2014 v 15:34

Odpověď na: kolize při tvorbě lemů #55480

Monroe
Účastník
7 příspěvků

Ahoj Romane,

Ten tvuj poslední díl kde si docílil vynechaného místa úpravou skici lemu se mi zamlouvá nejvíc a myslím že je to tak řešeno správně.

Příkaz „unfold“ se používá když potřebuješ pracovat s dílem v rozvinutém tvaru a příkaz „flatten“ rozloží díl pro výkres – neslouží pro úpravu dílu, takže proto se ti po složení zražení „ztratilo“.

Zkosení lemů do trojúhelníku se používá u lemů které by ti po rozvinu ukázali kolizi, například si představ že máš desku s vnitřním výřezem do kterého vložíš nějaké zařízení a lemy které jsou ohnuty směrem dolu aby si zabránil pořezání o ostrou hranu ale nebude to pohledové takže se nemusíš zdržovat svařováním a broušením. pro představu přijkládám obrázek.

K bodu č.1 O žádném tutorialu nevim ale zkusil bych youtube třeba tam něco objevíš 🙂
K bodu č.2 klávesové zkratky jsou, záložka Nástroje/vlastní/klávesnice – zde si můžeš navolit zkratky podle sebe co často používáš. např. já mam zvolený zkratky na měření, přechod do výkresu, kótu, aktualizaci dílu…. záleží pouze na tobě 🙂
K bodu č.3 při zvolení příkazu lem z hrany klikni na všechny hrany plechového dílu u kterých chceš daný příkaz použít – přikládám obrázek

rozl. slož. lem z hrany

Přílohy

27. 3. 2014 v 17:32

Re:Re: kolize při tvorbě lemů #55481

romann
Účastník
130 příspěvků

Zdravím Monroe.

Jediná cesta jako ve všem – je třeba to nacvičit, nedrilovat na vhodných příkladech.
Kdyby jsi měl nějaké „špeky“ na vyřešení, rád se do nich pustím.
To lze eventuálně poslat na email : roman.makrlik@seznam.cz

Díky za pomoc a věnovaný čas

Roman

Odpověď na téma

Reklama

Reklama