Téma: Kotovanie ohybových čiar - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

21. 12. 2017 v 12:15

Kotovanie ohybových čiar #71310

Michal Jankovič
Účastník
2 příspěvky

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať či sa tu niekto nezaoberal automatickým kótovaním ohybových čiar pri plechových dieloch. Chcem zistiť či nepozná niekto Makro pri ktorom by som automaticky okótoval vzdialenosti medzi jednotlivými ohybovými čiarami. Ďakujem za akékolvek príspevky.

29. 12. 2017 v 7:46

Odpověď na: Kotovanie ohybových čiar #71318

QBczech
Účastník
294 příspěvků

Zajímavý dotaz. Myslím, že něco takového nebude vůbec snadné. Osobně si myslím, že na to žádné makro nepůjde, protože to bude pokaždé potřeba zakótovat ručně v závislosti na tvaru plechu. Je pravda, že na výkres se dá jednoduše přenést popis (např. kóta) z modelu, ale základní předpoklad je, aby ten popis existoval nejprve v tom modelu..

Možná bych to viděl jako požadavek na vylepšení SolidWorksu.

29. 12. 2017 v 10:31

Odpověď na: Kotovanie ohybových čiar #71319

Jarda Dejmek
Účastník
347 příspěvků

asi to sem úplně nepatří ale nové téma kvůli tomu zakládat nebudu. S makrama nemám vůbec žádné zkušenosti (jen vím, že ta možnost v solidu je). K čemu to třeba používáte a jak se tvoří? Je na to potřeba znát nějaký programovací jazyk? Umím jen html a na vejšce jsem měl Basic, ale to už si fakt nepamatuju 😀

29. 12. 2017 v 19:25

Odpověď na: Kotovanie ohybových čiar #71320

Ales
Účastník
272 příspěvků

Několik zcela jednoduchých maker se mi už povedlo napsat (třeba přejmenování všech stránek vícestránkového výkresu), ale netroufnu si říct, že bych věděl jak se mají psát 🙂 Dokumentace kterou jsem k tomu zatím našel mi připadá taková chaotická a nedostačující, takže to spíš jen tak zkouším. To kótování ohybových čar například bych si netroufnul ani zkusit 🙂 nehledě na to, že zrovna ohybové čáry by se měly kótovat nějak „chytře“, podle technologického postupu ohýbání – jde vlastně o postupné nastavování dorazu ohraňováku a na to nějaké makro asi nebude stačit.

3. 1. 2018 v 10:33

Odpověď na: Kotovanie ohybových čiar #71330

Michal Jankovič
Účastník
2 příspěvky

QBczech: Je pravda že treba to okotovať niekde najskôr až potom sa to dá prevziať. Len ma napadlo či to nepôjde skrz to že každý ohyb vlastne je definovaný už nejakou kótou. Tak ako vlastne zobrazujú sa už uhli pri ohyboch ktoré sú taktiež definované pri tvorbe plechového dielu. Pričom tieto uhly sa dokážu vyvolať pri výkresoch automaticky pre každý jeden ohyb. Preto som myslel že či niečo takého by nešlo aj pri ohyboch kedže každý ohyb je vpodstate definovaný nejakou určitou dlžkou. Velmi by mi to pomohlo pri tvorbe výkresov keby sa vlastne dajú zobraziť v rozvinutých tvaroch tieto kóty. Preto som sa obrátil sem či sa niekto stým nestretol alebo či niekto už nad takým niečím neuvažoval. Ešte ma napadla možnosť s vytvorením tabulky bohužial s ich tvorbou nemám zatial skúsenosti.

3. 1. 2018 v 14:53

Odpověď na: Kotovanie ohybových čiar #71344

QBczech
Účastník
294 příspěvků

Chápu tě Michal, taky vítám každé zjednodušení práce 🙂
Snad ti určité zjednodušení přinese tabulka ohybů na výkrese, viz nápověda.
http://help.solidworks.com/2016/czech/SolidWorks/sldworks/c_Bend_Tables.htm
Nicméně hodnotu pro délku ohybu do tabulky automaticky stejně nedostaneš.

Tvá úvaha s kótami v modelu není špatná ale má alespoň 2 ale:

  • Né každý ohyb obsahuje parametr délky lemu (například když je lem vysunutý K vrchlu, nebo když převádíš objemové těleso na plech)
  • Parametr délky lemu se může lišit od kóty v rozvinu (od vnější hrany lemu po osu ohybu)

 

Odpověď na téma

Reklama

Reklama