Téma: Práca konštruktéra - MůjSolidworks.cz
5. 10. 2017 v 21:09
Práca konštruktéra #70622
Martin Javorský
Účastník
8 příspěvků
Ahojte,
mám otázku. Som rok a pol po vysokej škole. Hneď po škole som sa dal na podnikanie, ale budem si musieť hľadať prácu. (Podnikanie nejde tak ako som si predstavoval :D) Keďže mám vyštudovanú technickú univerzitu rád pracujem so solidworksom (alebo iným CAD systémom) a robím si certifikát CSWP. Hľadám si prácu na pozícií konštruktéra.
Ak je tu niekto z vás konštruktér, vedeli by ste mi popísať čo taká práca obnáša čo treba vedieť na čo sa zameriavať a podobne ?
Ďakujem za vaše odpovede.
5. 10. 2017 v 21:35
Odpověď na: Práca konštruktéra #70623
Jarda Dejmek
Účastník
350 příspěvků
Ahoj, já měl chvilku po škole těžkej úraz, pak jsem zůstal zaměstnaný u stejný firmy, po nějaký době jsem taky šel do soukroma, zítra ti pošlu zprávu, teď na to nemám moc čas. Nebo mi radši pošli mejl, ať na to nezapomenu 😀
7. 10. 2017 v 22:44
Odpověď na: Práca konštruktéra #70691
Martin Javorský
Účastník
8 příspěvků
Ahoj,
e-mail som ti poslal 😀
15. 11. 2017 v 14:13
Odpověď na: Práca konštruktéra #70863
kohen
Účastník
486 příspěvků
Krásná otázka.
Co na to wikipedie?
Konstruktér je odborná profese především ve strojírenském a elektrotechnickém průmyslu. Konstruktér se zabývá návrhem a vývojem strojů, přístrojů a zařízení. Výsledkem jeho práce je technická dokumentace k výrobku – výkresy nebo model a další doplňující dokumentace, podle které lze konkrétní výrobek zhotovit.
Na obecnou otázku co obnáší práce konstruktéra je velmi těžká odpověď. Pokud se budeš zabývat designem není potřeba do detailu znát kontrolní výpočty a pevnostní návrhy. Zjednodušeně řečeno – dle oboru ve kterém chceš pracovat zjistit a naučit se vše potřebné s tímto oborem tak, aby jsi byl schopen zajistit dokumentaci pro zhotovení výrobku.
18. 11. 2017 v 22:14
Odpověď na: Práca konštruktéra #70868
Ales
Účastník
272 příspěvků
To je strašně široký pojem, musíš si ho napřed zúžit. Hlavní je vědět, co chceš konstruovat, čemu rozumíš, co tě baví. Jestli třeba nemáš rád pevnostní výpočty, tak si musíš najít obor, kde nejsou potřeba. Není to pouze design, který se tu už zmiňoval, jsou obory, kde ať navrhneš co navrhneš, tak je to beztak desetkrát pevnostně předimenzované, protože to tak prostě vychází z obvyklých rozměrů. A jsou jiné, kde se zase celý život pohybuješ na hranici dovoleného namáhání a pořád jen počítáš a počítáš 🙂
No a taky to chce mít i určitý „dar od pánaboha“. Viděl jsem konstrukce, které zjevně dělal konstruktér bez onoho daru. Možná měl za jedna zkoušku z pružnosti a pevnosti, ale to co stvořil byla jedna hrůza, mělo to pětkrát víc dílů než by bylo potřeba a stejně to pořádně nefungovalo.
Jestli tohle všechno máš a víš, tak nezbyde než prostě začít konstruovat. Jen se obávám, že jako konstruktér na volné noze, bez předchozí zkušenosti to budeš mít těžké. Buď se nech někde zaměstnat, aspoň pro začátek, nebo měj skvělý nápad na vlastní produkt, který sám zkonstruuješ a začneš vyrábět a prodávat. Ale té konstruktérské práce v tomhle případě nakonec nebude mnoho, hlavní bude ten prodej 🙂
Jo, a ještě jeden tip. Koukej se kolem sebe na všechno co uvidíš a přemýšlej, jestli je to dobře zkonstruované. Sám tuhle hru provozuju už strašně dlouho a pořád tu a tam vídám řešení, které zahřejí u srdce, jak jsou chytře vymyšlené – no a samozřejmě i ty druhé 🙂
19. 11. 2017 v 0:05
Odpověď na: Práca konštruktéra #70870
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Aleš:
napsal jsi to krásně. K tomuto se můžu jen připodepsat.
Sám jsem min pět let chytal rozumy a praxi, než jsem začal na ŽL – vedlejší.
21. 11. 2017 v 14:42
Odpověď na: Práca konštruktéra #70902
Pavel Žáček
Účastník
7 příspěvků
V práci konstruktéra je tolik možných oborů, že těžko někdo může zvládnout všechno. Já jsem se pohyboval léta v oblasti kolejových vozidel, pak jednoúčelových strojů, pak přípravků a teď dělám postupové střižné a ohybové nástroje. Každý přechod na novou oblast vyžadoval dost učení a nabírání specifických vědomostí od zkušenějších kolegů. Např. po přestupu do současné firmy, kde konstruuju nástroje, jsem po cca 2,5 letech schopen jakž takž samostatně nakreslit jednodušší postupový nástroj. Takže člověk se musí pořád učit a těžko se dá říct, co by měl konstruktér všeobecně umět. Hlavně si nemysli, že když umíš ovládat nějaký CAD program, tak je z tebe konstruktér. Je to jen jeden z mnoha nástrojů, které konstruktér pro svou práci používá. Velice přínosné je, když člověk dělá s někým zkušenějším, kdo je ochoten se o své zkušenosti podělit. To je k nezaplacení.
28. 10. 2018 v 12:28
Odpověď na: Práca konštruktéra #74625
Luboš Jahoda
Účastník
1 příspěvek
Ahoj, chápu, že podnikání asi nejde, ale nevím teda jestli máš živnost nebo nějaké s.r.o, každopádně se ti bude hodit pokud chceš vykonávat tuhle práci. Většina konstruktérů dělá na živnost. Celkově je ale živnost lepší než vlastní firma. Tak to všechno zvaž. Neříkám, že nikdo nezaměstnává jako zaměstnance na HPP, ale je to těžší najít.
Odpověď na téma
Nejnovější články
-
O školy v SolidVision pečuje nová EDU manažerka Martina Vrbová
-
SolidVision zve zástupce škol na tradiční EDU konferenci
-
Zúčastněte se největší české události o 3D tisku
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #2
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #1
-
Model Mania 2024: Postup modelování #3
-
Postup modelování příruby #5
-
Postup modelování příruby #4
-
Model Mania 2024: Postup modelování #2
-
Postup modelování příruby #3
Přidávat odpovědi k tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.
Chcete-li napsat odpověď, přihlaste se nebo se zaregistrujte.