Téma: Publikace o technickém kreslení - MůjSolidworks.cz

Autor
18. 11. 2015 v 22:14

Publikace o technickém kreslení #61826

Ales
Účastník
272 příspěvků

Neměl byste prosím někdo tip na publikaci o technickém kreslení? Zatím celkem marně hledám něco, kde by nebyly pouze (po tisící prvé) citovány výňatky z technických norem, ale kde by byla popsaná nějaká „dobrá praxe“ ve výkresové dokumentaci, různé tipy a triky jak co zjednodušit aniž by to potom na dílně vyvolalo zmatek, na co si dát pozor a podobně, to vše samozřejmě s přihlédnutím k možnostem CAD. V knížkách co jsem viděl se strašně důležitě rozebírá, jestli má být písmenko 5 mm vysoké a šipka 3.5 mm dlouhá, ale to mi připadá málo 🙂 Dík za případné rady.

20. 11. 2015 v 9:30

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #61834

kohen
Účastník
486 příspěvků

Asi hledáš praktické zkušenosti konstruktéra, která se získávají dlouhou dobu. Člověk projde několika firmami, přečte tisíce výkresů, účastní se stovek montáží a výsledkem je jednoduchá ale účelná konstrukce, přehledné výkresy pro výrobu a montáž. Zatím jsem nenarazil na publikaci kde by autor sbíral po celou dobu materiály pro knihu a někdo mu to vydal. Většinou publikace vydávají akademici, kteří nemají praktické zkušenosti (není to jejich vina). Nehledě na to, že každý obor má jiné zvyklosti, jinak bude vypadat konstrukce pro letecký průmysl a jinak na jednoúčelový stroj. Někdy se dá něco vypozorovat na Grabcadu, ale většinou se jedná o nepoužitelný materiál. Dobré jsou některá produktová videa u placených služeb, např. SolidProfessor, atd.. Hledal bych v těchto vodách.

20. 11. 2015 v 11:00

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #61835

Ales
Účastník
272 příspěvků

Ano, něco takového (i když ne komplet všechno kolem konstruování, zajímala mě hlavně ta výkresová dokumentace) :). Přišlo mi, že když už jsou knihy na všechno možné, jak šít oblečky pro psy, jak komunikovat se záhrobím, že by třeba mohla existovat i takováhle knížka 🙂 Ale kde nic tu nic, ani česky, ani anglicky jsem zatím nic nenašel. Ta videa budou asi dobrá (dík za tip), i když knížka je holt knížka.

24. 11. 2015 v 10:23

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #61890

kohen
Účastník
486 příspěvků

Mněl jsem na mysli něco takového:

24. 11. 2015 v 14:54

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #61897

Ales
Účastník
272 příspěvků

Tohle jsem neznal, díky 🙂

25. 11. 2015 v 15:28

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #61903

pepe
Účastník
682 příspěvků

Bude se asi hodit více lidem 🙂

29. 2. 2016 v 9:02

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #63516

Lukáš Kantor
Účastník
62 příspěvků

To je dobré (y)

Jinak za mě. Na škole nás učili nějak. A praxe úplně jiná. V první práci jsem nedělal přímo konstruktéra, ale s výkresy se dost často setkával. Někdy jsme si říkal, co je to za magory kdo to kreslí. 😀

Pochopil jsem to když jsme byl na jejich místě. Každá firma má jiné postupy. Každý konstruktér kreslí trochu jinak, právě v závislosti na tom co je ve firmě za stroje, jak jsou borci na dílně zvyklí atd.

Dle mého, je pěkné si něco přečíst ale vyloženě normalizovat všechno nejde. Občas když vidím dobrý výkres, tak si z něj něco vezmu a nějak si utvářím vlastní styl výkresu atd.

Hlavní je ale jedna věc. Výkres musí splnit účel nic víc. 🙂

1. 3. 2016 v 23:23

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #63524

Ales
Účastník
272 příspěvků

Ano, to je pěkný popis současné reality. Technické kreslení bylo sto let přesně dané normami, pak do toho vtrhnul CAD a všechno je jinak. To co dřív bylo zjednodušení, je teď zesložitění (příklad – řez ozubeným kolem s lichým počtem zubů nebo se šikmými zuby) a lidi si živelně hledají cesty, jak se s tím vypořádat. Normy jsou beznadějně pozadu a já si říkal, že by bylo na čase po těch letech, co máme 3D CADy, aby nějaká autorita v oboru sepsala nějaký souhrn zkušeností, co je osvědčené a co může být zavádějící apod. Jenže profesoři z vysokých škol pořád jen do svých skript opisují ty nepraktické věci z norem a lidová tvořivost jen kvete 🙂 Stačí, když se podívám na své výkresy 🙂

2. 3. 2016 v 6:57

Odpověď na: Publikace o technickém kreslení #63525

pepe
Účastník
682 příspěvků

😀

Odpověď na téma

Reklama

Reklama