Téma: Rovnice – uzamčení / schování rovnic - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

29. 6. 2018 v 14:12

Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73461

Martin Švéda
Účastník
4 příspěvky

Ahoj všem,

rád bych se zeptal, zda-li je možné nějakým způsobem schovat nebo zaheslovat rovnice. Popřípadě je načítat z nějakého excelu, který by byl zamčený a rovnice by nebyly vůbec vidět.

Proč? Mám rozpracovaný projekt pro jednu firmu. Chtějí po mě odevzdat model, který v podstatě funguje na ohromném množství rovnic „iff“ „then“. Ale tak nějak mám strach, že si nechají zpracovat ukázkový model, ten si nechají (na což budou mít právo, dostanu to zaplaceno) a pak řeknou, že to je k ničemu a všechny ty rovnice zkopírují do dalších jejich modelů a já nedostanu další slíbenou zakázku.

Model není nijak složitý, celý moje „know-how“ leží právě v těch rovnicích. Rád bych jim model předal, aby si na něm mohli všechno vyzkoušet, ale neviděli by prostě ty rovnice no …

děkuji předem za odpověd 🙂

 

29. 6. 2018 v 15:59

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73464

radecek.ik
Moderátor
443 příspěvků

ve feature manageru klikni pravým tlačítkem myši na nejvyšší položku dílu a vyber Převést na těla…

uloží ti jen model holých objemů bez rovnic a bez celé stromové struktury vytvořených prvků, jako bys ho jen naimportoval

Přílohy

29. 6. 2018 v 16:09

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73466

Martin Švéda
Účastník
4 příspěvky

no jo, ale já jim to tam potřebuju nechat … aby to fungovalo, aby se sestava hýbala a měnila počet dílů podle rovnice a tak …

29. 6. 2018 v 21:53

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73467

Ales
Účastník
272 příspěvků

ve feature manageru klikni pravým tlačítkem myši na nejvyšší položku dílu a vyber Převést na těla… uloží ti jen model holých objemů bez rovnic a bez celé stromové struktury vytvořených prvků, jako bys ho jen naimportoval

Kdyby mi tohle někdo udělal tak je to naposled co ode mě dostal nějakou zakázku 🙂

Podobné problémy mají většinou řešení v tom, že zákazník se s tím především nechce (nemá čas) dělat sám, proto si to objednává. Málokdy se stává, že je to proto, že by to vyloženě neuměl – a v takovém případě stejně nehrozí, že by se sám vrtal ve zdrojácích nebo hluboko v technických detailech modelů.

2. 7. 2018 v 12:58

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73469

Martin Švéda
Účastník
4 příspěvky

Kdyby mi tohle někdo udělal tak je to naposled co ode mě dostal nějakou zakázku 🙂 Podobné problémy mají většinou řešení v tom, že zákazník se s tím především nechce (nemá čas) dělat sám, proto si to objednává. Málokdy se stává, že je to proto, že by to vyloženě neuměl – a v takovém případě stejně nehrozí, že by se sám vrtal ve zdrojácích nebo hluboko v technických detailech modelů.

 

A kdyby Ti někdo slíbil zakázky a pak Tě okradl o „know how“ tak je to v pořádku? Koupit si něco značkového, okopírovat to a pak to prodávat za půlku je v pořádku?

Já samozřejmě chci odevzdat fungující práci, ale prostě si myslím, že jak ten model funguje už toho zadavatele nemusí zajímat.

 

Konec konců dělá to tak hromada firem. Různé speciální matičky a šroubky, na který je potřeba speciální klíč, aby si to člověk nemohl opravit – to je to samé. Prostě konečný uživatel je opravdu jen uživatel. Nemusí tomu vidět pod sukni!

 

5. 7. 2018 v 11:27

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73554

Ales
Účastník
272 příspěvků

A kdyby Ti někdo slíbil zakázky a pak Tě okradl o „know how“ tak je to v pořádku? Koupit si něco značkového, okopírovat to a pak to prodávat za půlku je v pořádku? Já samozřejmě chci odevzdat fungující práci, ale prostě si myslím, že jak ten model funguje už toho zadavatele nemusí zajímat.

Když mám pocit, že mě zákazník chce okrást, tak zakázku nepřijmu 🙂 Ale upřímně, v oborech, kde se prodává pouze know how (= kompletní výsledek několikaměsíční či několikaleté práce se posílá mailem) se pohybuji spoustu let (jako dodavatel i jako zákazník) a ještě jsem se do takové situace nedostal. Naopak, zákazníci bývají hodně citliví na hrozbu vendor lock a v případě, že se dodavatel chová takhle, tak ucuknou. Sám jsem už několikrát dodavatele který chtěl dodat knihovny ale bez zdrojáků odmítl a vždycky se to nakonec ukázalo jako rozumný krok.

Nechtěl bych, aby to vypadalo, že se do někoho navážím, ale za ta léta jsem si udělal názor, že po ochraně takových informací zpravidla nejvíc touží právě autoři, kteří ani nemají moc co chránit. Vždycky platilo, že autor toho nejprostšího prográmku si nejvíc vyhraje s ochranou proti neautorizovanému použití 🙂

Já si myslím, že není tak úplně snadné ukrást program nebo systém rovnic nebo model nebo cokoliv. Schválně si zkus takhle cvičně „unést“ a modifikovat nějaký open source program. Není to sice přesně tohle, ale princip je týž. Půjde to obtížně, bez hluboké znalosti vnitřností programu se budeš dopouštět chyb a výsledek nebude uspokojivý. Na to abys to udělal dobře, budeš muset vynaložit prakticky stejně práce jako kdybys ten program psal sám od nuly.

9. 7. 2018 v 12:58

Odpověď na: Rovnice – uzamčení / schování rovnic #73555

Martin Švéda
Účastník
4 příspěvky

Půjde to obtížně, bez hluboké znalosti vnitřností programu se budeš dopouštět chyb a výsledek nebude uspokojivý. Na to abys to udělal dobře, budeš muset vynaložit prakticky stejně práce jako kdybys ten program psal sám od nuly.

 

Tohle je asi pravda no … Sám uznávám, že pokud to nepůjde udělat jedním kliknutím, tak na to kašlu 🙂

Odpověď na téma

Reklama

Reklama