Téma: Tabulka přířezů - MůjSolidworks.cz
21. 5. 2013 v 11:58
Tabulka přířezů #52222
Senta
Člen
8 příspěvků
Dobrý den,
snažím se nastavit „kusovník“ (v mém případě tabulku přířezů) a nejde mi nastavit hodnota materiálu.
Můžete mi prosím poradit?
Prošel jsem snad vše v nápovědě, ale bohužel jsem se ani jednou nedostal k vyřešení mojí situace.
Přikládám PDF s výkresem.
Děkuji.
21. 5. 2013 v 16:29
Re:Re: Tabulka přířezů #55165
Miro
Účastník
9 příspěvků
Dobrý večer,
nie je to úplne moja parketa, kusovníky nerobím vůbec, ale tá tabuľka z vášho výkresu MUSÍ odniekadiaľ ťahať dáta a v mojom prípade dáta ťahá z rohovej pečiatky – položka materiál. Vyskúšajte si vo výkrese zadefinovať razítko, potom zadať dáta do razítka a v kusovníku v položke materiál sa automaticky objaví to, čo ste zadali ako materiál. Alebo dvojklikom v kusovníku na položku materiál viete pretrhnúť vazbu a zadať ručne čo chcete, ale nie je to elegantné.
Pekný večer,
Miro
22. 5. 2013 v 5:47
Re:Re: Tabulka přířezů #55166
Senta
Člen
8 příspěvků
Děkuji za odpověď,
jestli jsem to dobře pochopil, tak v razítku se mi objeví materiál, který zadám pro celý díl a v mém případě může díl obsahovat s různými těly rozdílný materiál.
Takže by materiál pro díl nebyl stejný jako pro těla v díle, který bude mít 3 druhy materiálu.
Snad jsem to podal srozumitelně.
22. 5. 2013 v 8:15
Re:Re: Tabulka přířezů #55167
klodek
Člen
16 příspěvků
Taky jsem se pokoušel na tvorbu kusovníku přijít sám. Nešlo mi to, furt to vypisovalo něco jiného, než jsem potřeboval. Nakonec jsem vše vypsal ručně do obyčejné tabulky. Předešel jsem tak i nesmyslům, jako máš ve výkrese ty: krycí plech na pravé straně označený jako položka 2.
Rozmysli si, jestli se chceš kusovník do budoucna naučit, nebo potřebuješ jednou za rok splácat jeden výkres o dvou položkách…
22. 5. 2013 v 8:22
Re:Re: Tabulka přířezů #55168
Senta
Člen
8 příspěvků
Bohužel kusovníky dělám dost často, a aby se mi vše vypsalo samo mi ulehčí spousty hodin vypisování…
Jaký nesmysl?
22. 5. 2013 v 8:32
Re:Re: Tabulka přířezů #55169
klodek
Člen
16 příspěvků
@Senta wrote:
Jaký nesmysl?
No, jestli nejsem úplně mimo, tak ten plech na pravé straně je snad položka 1, ne?
22. 5. 2013 v 8:40
Re:Re: Tabulka přířezů #55170
Senta
Člen
8 příspěvků
to máš pravdu, tam se mi špatně chytla šipka s pozicí…
spíš pojď vyřešit zápis do buňky s materiálem.
Co jsem se díval do nápovědy a co jsem zkoušel, tak po přiřazení k jednotlivým tělům materiál musí být zobrazený v kusovníku. Nicméně jsem stále nenašel cestu jak se dostat k tomu, aby se to přepsalo…
22. 5. 2013 v 20:21
Re:Re: Tabulka přířezů #55171
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Možná to bude složitější, než by muselo, ale já tvořím kusovníky – pracovní, které pak stejně překlápím do externího excelovského kusovníku takto:
šablona dílu má nadefinované uživatelské vlastnosti, které potřebuji pro razítko výkresu a kusovník (pozice, název, polotovar, materiál, kalení a pod…) Pro materiál mám vytvořenu vlastní sadu materiálů, které přiřazuji jednotlivým dílům. V uživatelských vlastnostech pak je položka materiál -typ text – hodnota materiál (z rozbalovacího seznamu – překopíruje materiál, je možné hodnotu libovolně přepisovat, třeba pro normálie proškrtávám).
Ve výkrese jednotlivých dílů pak v šabloně mám nadefinované razítka, která přebírají tyto uživatelské vlastnosti. Např materiál: text -> připojit k vlastnosti (asi druhá ikonka zleva v druhé řadě v poli formát textu) ->Modelu v pohledu upřesněném ve vlastnostech listu -> roletka – Materiál (název uživatelské vlastnosti dílu)
Kusovník pak udělám jakýkoliv. Pak vložím sloupce, které potřebuji. pravým myšítkem na kusovník -> vložit sloupec -> vyberu uživatelskou vlastnost kterou potřebuji. Nepotřebné sloupce vymažu, a uložím si kusovník jako šablonu pro příští použití.
Je dost otravné vypisovat všechny vlastnosti do dílu, na druhou stranu se mi automaticky vyplňují razítka na výkresech a kusovníky mám hned vyplněné.
Ještě poznámečka. Uživatelské vlastnosti jdou dobře ctrl+C a ctrl+V dobře kopírovat.
23. 5. 2013 v 5:15
Re:Re: Tabulka přířezů #55172
Senta
Člen
8 příspěvků
Děkuji za odpověď.
Tohle všechno znám, můj problém spočívá v tom, že když nakreslím tělo v dílu a ve výkresu přiřadím tabulku přířezů a navolím sloupec materiál, tak se mi materiál nezobrazí, přitom mám materiál přiřazený v dílu k jednotlivým tělům.
Snažím se si ušetřit spousty práce, protože do teď jsem pracoval stylem, že jsem vše ukládal do jednotlivých dílů a tabulku přířezů jsem nepoužíval. V obyčejném kusovníku se mi vše vyplnilo (ale musel jsem v dílu vše nastavit a přiřadit vlastnosti – což je ve velkém množství celkem otrava).
Zkuste prosím postupovat takto:
Nakreslit díly, třeba jekl ( různé tělo ) a přiřadit k němu materiál. Ve výkresu dát tabulku přířezů a navolit si ve sloupku materiál hodnotu. U mně se zobrazuje hodnota (viz. výkres v prvním příspěvku).
Byl bych opravdu vděčný za vyřešení tohoto problému. Kusovníky jsou asi problém, ale když je člověka ovládá, líp se mu žije 🙂
23. 5. 2013 v 6:54
Odpověď na: Tabulka přířezů #55173
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Zkoušel jsem tabulku přířezů a nenašel jsem problém, u mě to funguje… Možná tedy jen nějaké nastavení..
23. 5. 2013 v 7:19
Re:Re: Tabulka přířezů #55174
Senta
Člen
8 příspěvků
Díky!
Bohužel mi nejde otevřít výkres, ani díl… jen PDF.
Nastavením to bude určitě 🙂 ale jak se k němu prohrabat? 🙂
23. 5. 2013 v 8:02
Re:Re: Tabulka přířezů #55175
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Model i výkres je v SW 2013. V 2012 mám už přepsané šablony a tabulka přířezů se mi vůbec nevytvoří.. 🙁
23. 5. 2013 v 8:34
Re:Re: Tabulka přířezů #55176
Senta
Člen
8 příspěvků
Používám 2010.
Asi mi nezbude nic jiného, než používat kusovníky tak jak jsem je používal do teď.
Přesto děkuji. Bylo by příjemnější vše navrhovat v jednom souboru do jednoho dílu a měnit jen těla. Takto vše musíme rozkládat na jednotlivé díly a každou destičku kreslit zvlášť a přiřazovat do sestavy. Je to oser, protože při změnách je to celkem zdlouhavé a načítání dlouho trvá 🙂
23. 5. 2013 v 8:44
Re:Re: Tabulka přířezů #55177
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
viewtopic.php?f=13&t=1091#.UZ3VlLXhzHY
A není to podobný problém??
Odpověď na téma
Nejnovější články
-
O školy v SolidVision pečuje nová EDU manažerka Martina Vrbová
-
SolidVision zve zástupce škol na tradiční EDU konferenci
-
Zúčastněte se největší české události o 3D tisku
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #2
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #1
-
Model Mania 2024: Postup modelování #3
-
Postup modelování příruby #5
-
Postup modelování příruby #4
-
Model Mania 2024: Postup modelování #2
-
Postup modelování příruby #3
Přidávat odpovědi k tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.
Chcete-li napsat odpověď, přihlaste se nebo se zaregistrujte.