Téma: uzamknutie kóty - MůjSolidworks.cz

Autor
19. 2. 2016 v 7:43

uzamknutie kóty #63346

Peter K
Účastník
35 příspěvků

ahojte

mam taký malý dotaz.
najprv načrtne problematiku.
mám zostavu o troch súčiastkach. tieto tri súčiastky majú určitý počet rozmerov rovnakých.
tieto rozmery sú v hlavnej zostave previazané rovnicami (obr.zostava – rovnice 1)
problém nastáva v momente pokiaľ si niektorý z dielov otvorím samostatne a chcem ho mať atypický.
kóta je viazaná priamo na odkaz v zostave. kótu nieje možné meniť mimo zostavy je „jen pro čtení“ (obr.diel – rovnice 2). v PropetyManager kóta v záložke Jiné to viem vypnúť. potom je možnú ju meniť mimo zostavy.
a môj dotaz znie.
Je možné „uzamknúť“ kótu tak aby mi brala naďalej hodnotu zo zostavy ale aby v samotnom diely nebola odkazovaná na zostavu?

vopred ďakujem za vaše rady, reakcie, postrehy

Win 7 SP1
SW 2016

19. 2. 2016 v 11:08

Odpověď na: uzamknutie kóty #63353

pepe
Účastník
682 příspěvků

Ahoj,

určitě to všechno NEpůjde v rámci jedné konfigurace dílu.

Na úrovni dílu bych si vytvořil konfiguraci SESTAVA a DIL a tím bych začal. Dej prosím vědět, jak se to povedlo, případně pak pošli nějaký vzor model a připiš v jaké verzi pracuješ.

22. 2. 2016 v 6:48

Odpověď na: uzamknutie kóty #63407

Peter K
Účastník
35 příspěvků

ahoj

jednu vec nechcem a to konfigurácie.
prikladám zostavu a diely. je to „zjednodušená“ zostava so „zjednodušenými“ dielmi.
v zostave som nastavil rovnice, ktoré mi majú ovládať rozmery v dieloch.
funguje to, ale keď otvorím samostatný diel a chcem zmeniť niektorý z rozmerov, ktorý je ovládaný v zostave tak to hodí hlášku „Kóta Dx@xxx je jen pro čtení.“

dá sa nejako tomu zabrániť aby na úrovni partu tie kóty neboli iba na čítanie?

súbory vytvorené v SolidWorks 2016 SP1.0

a dôvod prečo?
chcem si vytvoriť základnú paletu dielov v štandardných rozmeroch.
z týchto dielov vytvorím zostavy, ktoré budú v základných rozmeroch.
pri každej atypickej zákazke skopírujem iba zostavu, premenujem ju a zmením potrebné rozmery. takže nebude dochádzať k zbytočnému množeniu jednotlivých dielov.

22. 2. 2016 v 8:33

Odpověď na: uzamknutie kóty #63414

pepe
Účastník
682 příspěvků

Vzorový příklad ani nebudu otevírat, promiň ale…

Z principu to nejde, chceš mít 2 různé podoby jednoho modelu = 2 různé dokumenty nebo minimálně 2 různé konfigurace jednoho dokumentu, díky za pochopení. Chceš po SolidWorks něco, co z principu nejde, nebo alespoň já nevím o možnosti, jak by to šlo provést.

22. 2. 2016 v 12:11

Odpověď na: uzamknutie kóty #63419

Frenk
Účastník
27 příspěvků

„jen pro čtení“ se dá zrušit při úpravě kóty na kartě „jiné“

kota jen pro cteni

23. 2. 2016 v 8:50

Odpověď na: uzamknutie kóty #63431

pepe
Účastník
682 příspěvků

A jak pak zařídíš zbytek, který požaduje Peter? Díky za info, zajímá mě to…

23. 2. 2016 v 10:26

Odpověď na: uzamknutie kóty #63432

Frenk
Účastník
27 příspěvků

No já reaguju jen na větu „dá sa nejako tomu zabrániť aby na úrovni partu tie kóty neboli iba na čítanie?“. Ostatní požadavky mně moc smysl nedávají asi jako tobě pepe. Jedna kóta nemůže zárověň odkazovat na víc sestav. Buť se musí každá nová sestava kopírovat i s díly, nebo se v dílu musí ke každé sestavě vytvořit nová konfigurace. To je vlastně to samé, co říkáš ty.

Možná by šlo použít funkci „inteligentní součást“. Ale s tím já pracovat neumím.

http://help.solidworks.com/2015/czech/SolidWorks/sldworks/c_Smart_Components.htm

23. 2. 2016 v 11:47

Odpověď na: uzamknutie kóty #63433

Peter K
Účastník
35 příspěvků

ok. zle som sa vyjadril.

dajme tomu, že v diele je úsečka ktorej hodnota „D1@Skica1“ = 500 (štandardná hodnota).
vložím tento diel do zostavy.
vytvorím globálnu hodnotu A=1000 (atypická hodnota len pre zostavu)
vytvorím „rovnice – součásti“ „D1@Skica1@part<1>.part = A
teraz je úsečka dielu riadená zostavou.
uložím a zatvorím zostavu a súčiastku.
otvorím iba súčiastku a úsečka má hodnotu „D1@Skica1“ = 500 (ale kóta je pro čtení)
to znamená že teraz je kóta permanentne odkázaná na zostavu. (čo je nežiadúce)
dá sa to vypnúť tak ako popisoval vyššie Frenk.
ale zase keď otvorím zostavu a uložím ju tak sa to celé opakuje.

išlo mi o to, že takto som chcel skopírovať a premenovať iba zostavu, ktorá by sa odkazovala vždy na rovnaké diely a tieto by boli riadené rovnicami v zostave.

24. 2. 2016 v 8:54

Odpověď na: uzamknutie kóty #63438

Frenk
Účastník
27 příspěvků

Já ti rozumím, ale nemyslím si, že to je možné. Jedna kóta nemůže mít jednu hodnotu v samostatném dílu a zároveň se odkazovat na jinou hodnotu v sestavě, nebo dokonce na více sestav najednou.

24. 2. 2016 v 14:46

Odpověď na: uzamknutie kóty #63442

pepe
Účastník
682 příspěvků

Frenk > přesně tak, podle mě chce Peter po Solidu nemožné 🙂

Odpověď na téma

Reklama

Reklama