Téma: Vnitřní ozubení - MůjSolidworks.cz
27. 2. 2015 v 22:20
Vnitřní ozubení #52479
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Přátelé, potřeboval bych profil vnitřního ozubení. m=1,5, z=95 spoluzabírající kolo má z=28.
Nedaří se mi vytvořit fungující profil. Princip tvorby tvaru zubu (křivky) by mi asi pomohl nejvíc. Díky. M.
2. 3. 2015 v 7:01
Re:Re: Vnitřní ozubení #55912
.rf.
Účastník
423 příspěvků
Profil by měl být evolventní (předpokládám), takže na něm není moc co vymýšlet. Je třeba si stanovit základní rozměry – základní, roztečná, patní a hlavová kružnice, tloušťka zubu. Vytvořit evolventu, ořezat, zrcadlit, vysunout zub (nebo odebrat mezeru.
Geometrie vnitřního ozubení
http://old-kks.zcu.cz/pro-studenty-KKS/Studijni_podklady/PRIRUCKA/CADIS2/MDOC/F/F12/F12_2/f12_2.htm
Evolventní křivka
https://www.mujsolidworks.cz/krivka-rizena-rovnici-evolventa-2/
Přiložil bych i model, ale fórum je proti „Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh.“
5. 3. 2015 v 9:42
Odpověď na: Vnitřní ozubení #55913
M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků
Za návod na evolventu děkuji. Jen bych asi potřeboval dovysvětlit z čeho vychází hodnota 20°. Úhel záběru to určitě nebude…
Tento způsob jsem neznal, kutil jsem to jako na papíře a prokládal křivkou.
U vnějšího ozubení vše funguje, ale u vnitřního se nemůžu zbavit podřezání. Tam asi bude třeba nějaká korekce …
6. 3. 2015 v 7:55
Odpověď na: Vnitřní ozubení #55914
.rf.
Účastník
423 příspěvků
Přikládám i model jak jsem to zkoušel já, modul a počet zubů je zadán jako proměnná v rovnicích. Předpokládám že úhel záběru je 20°. Pokud výpočet provedu v TDS-Techniku, tak se mi objeví chyba. Předpokládám že to je stejný výsledek jako popisujete vy. Jak to řeší Toolbox nevím. Možná by pomohlo zmenšit výšku hlavy zubu věnce. V příručce KKS mají hlavovou kružnici teoretickou a skutečnou, která je o něco větší.
Odpověď na téma
Nejnovější články
-
O školy v SolidVision pečuje nová EDU manažerka Martina Vrbová
-
SolidVision zve zástupce škol na tradiční EDU konferenci
-
Zúčastněte se největší české události o 3D tisku
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #2
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #1
-
Model Mania 2024: Postup modelování #3
-
Postup modelování příruby #5
-
Postup modelování příruby #4
-
Model Mania 2024: Postup modelování #2
-
Postup modelování příruby #3
Přidávat odpovědi k tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.
Chcete-li napsat odpověď, přihlaste se nebo se zaregistrujte.