Téma: Využití CPU - MůjSolidworks.cz

Autor
Příspěvky

29. 9. 2016 v 20:37

Využití CPU #66190

Chróstal Jose
Účastník
16 příspěvků

Prosím, mám takovou otázku.

Když spustím na PC nějaký náročný program, např. konverzi HD videa, program využívá CPU na 100% (pokud se nemusí dělit s něčím jiným). No a Solidworks je program mnohem náročnější a využívá CPU max. na 50%, i při nesmírně náročných a zdlouhavých operacích jako jsou videa z pohybových studií. Proč nevyužije plnou kapacitu procesoru? Nemám někde nějakou chybu v nastavení?

Dík.

30. 9. 2016 v 7:44

Odpověď na: Využití CPU #66192

.rf.
Účastník
423 příspěvků

Na běžné práce využívá Solidworks pouze jedno jádro procesoru. Řekl bych, že je to způsobeno tím, že jednotlivé operace mají svou posloupnost a tedy následující operace musí počkat na dokončení předchozí. U operací typu rendering, FEM výpočty apod. je situace jiná, tam lze operace provádět paralelně. Například výpočet barev pro daný pixel obrázku je nezávislý na sousedním pixelu.

Jak Solidworks využívá systémové prostředky konkrétně pro výpočet pohybových studií nevím.

30. 9. 2016 v 8:09

Odpověď na: Využití CPU #66193

Tomáš
Účastník
157 příspěvků

Všímám si v Solidworks jedinné situace kdy dokáže zabrat 100% výkonu procesoru – při renderu obrázku ve Photo viev 360.

Jinak při prácí v dílu, výkresu, sestavě, objemy, plochy ¨zkrátka běžná práce jsem nikdy nezaznamenal že by SW dokázal vytížit procesor na více než 50%.

Sory že sem do toho lezu ale…

Spíše než procesor mě trápí RAM. Mám 16GB ram ale při práci v Solidworks mě nejde využití RAM nidky přes 4,5 GB

A stejně třeba při úpravách dílu, tak že do něko kopíruju plochy z dílu jiného, nebo při provádění příkazu přesun plochy po každém kliknutí na plochu čekám až se systém vzpamatuje. Stejně tak práce s výkresy kde je více pohledů, jak jsou tam i řezy tak je běžné že při kotování musím čekat než můžu vybrat hranu poté co se k ní myší přesunu…..

Proč – když má SW k dispozici dost výkonu počítače?????

Procesor mám i7-4810MQ

RAM 16 GB

Grafika je Quadro K2100M

HD je SSD

30. 9. 2016 v 8:38

Odpověď na: Využití CPU #66194

Pepa_71
Účastník
88 příspěvků

Solidworks je v drtivé většině jednovláknová aplikace. Na výkonnost má největší vliv frekvence procesoru. Hned na druhém místě je grafická karta, tam se ale nedostatek výkonu začne projevovat až s vyšší složitostí zobrazovaných dat. Na analýzu kde je ta brzda v PC je dobré sledovat při práci zatížení CPU, GPU, RAM a VRAM. Dobře k tomu poslouží aplikace GPU-Z, CPU-Z a Správce úloh. Druhý monitor je samozřejmě na sledování výhodou. U tebe bych se zaměřil, jestli ti běží CPU na plné frekvenci, jestli nemáš na NTB nějaký úsporný režim, a problém s velkou prodlevou při výběru v grafické ploše má na svědomí grafika, tam ti pomůže vypnout dynamické zvýrazňování, ale ta práce už není tak komfortní.

Odpověď na téma

Reklama

Reklama