Téma: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů - MůjSolidworks.cz
28. 6. 2011 v 15:49
Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #51977
Jendix
Člen
42 příspěvků
Ahoj měl bych následujících pár dotazů k výkresům:
1. Z inventoru jsem byl navyklej na možnost zobrazení měřítka a názvu pohledu u jednotlivých pohledů. V solidworks jsem na podobnou možnost ještě nenarazil?
2. Je nějak možno doplnit pohledy o název, případně zda je možno tento název kombinovat s pozicí v kusovníku. Jde o to, že do výkresu sestav jsou někdy kresleny i jednotlivé výrobáky jednodužších pozic, a zduvodu odlišení je současné řešení manuálního pojmenování pomocí odkazu pozice.
3. Automatické promýtnutí os otvorů? Je to někde proklikatelné, co se týče os rotačních částí při pohledu z boku, není problém, ale u vývrtů při pohledu kolmo na vývrt jsem ještě nepřišel na funkgci která by to umožnovala.
Předem děkuji.
28. 6. 2011 v 17:37
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54353
.rf.
Účastník
423 příspěvků
ad 1) Měřítko se nechá doplnit. Je to ale krkolomnější než v Inventoru. Měřítko se vkládá jako vlastnost pohledu. Do pohledu vložte text a ten propojte s předdefinovanou vlastností vybraného pohledu.
ad 2) Řešil bych to podobně jako v předchozím případě, jen bych vkládal například název nebo číslo součásti zobrazené ve vybraném pohledu.
29. 6. 2011 v 12:06
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54355
Jendix
Člen
42 příspěvků
3) Děkuji, a ktomu automatickému promítnutí os otvorů? V inventoru to bylo taky poměrně jednoduše vyřašeno, zde jsou pormítnou automaticky jen válcové součásti a to ještě při pohledu z boku.
4)Ještě jsem narazil na další problém, pokud udělám řez sestavou, je někde funkce která odepne projekci pohledů, vlastně to platí obecně i k promítnutým pohledům. Jde mi o to posunout si řez do míst kam chci a né zrovna např. dolů kolmo pod hlavní pohled.
5) Jako další co mne zajímá je možnost přesného polohování dílu při vytváření výkresu, ale i při vlastním modelování. Když potřebuji např. z důvodu rozmístění pohledů pootočit daný pohled o 90°po směru h. ručiček. Lze to nějak, prolezl jsem část nápovědy a bohužel se nezadařilo.
Ps: omlouvám se za spoustu otázek, dříve jsem pracoval víceméně v inventoru a unigraphics, se solidworks nemám takové zkušenosti, navíc jsem jediný konstruktér ve firmě, takže se nemám koho zeptat
29. 6. 2011 v 15:28
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54356
.rf.
Účastník
423 příspěvků
ad 3) S těmi osami nevím. Musel bych to vyzkoušet. Osy by se měly promítnout, pokud zvolíte funkci Osa a nevyberete úsečky, ale buď součást nebo pohled.
ad 4) Zarovnání pohledu nebo řezu lze zrušit. To je podobné jako v Inventoru. Když ťuknete pravým tlačítkem myši nad zvoleným pohledem, tak v nabídce je něco na způsob Zrušit zarovnání. Teď nevím přesně. Zítra bych se mohl podívat
ad 5) Nad vybraným pohledem ťukněte pravým tlačítkem myši a asi třetí od shora je nabídka Posunout/Otočit. Pak můžete pohled otočit o zadaný úhel. SolidWorks neumí otočit pohled vodorovně nebo svisle vybráním úsečky, tak jako to je v Inventoru. Stejně tak neumí zarovnat osy děr k hraně ….
30. 6. 2011 v 5:09
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54357
kohen
Účastník
486 příspěvků
ad.3) V možnostech je možné nastavit co se bude automaticky tvořit při vložení pohledu. Je možno zaškrtnout osy = při vložení pohledu se automaticky vloží osy.
Dodatečné vložení popisů k pohledu je pod ikonou popis modelu.
30. 6. 2011 v 9:47
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54358
Jendix
Člen
42 příspěvků
@kohen wrote:
ad.3) V možnostech je možné nastavit co se bude automaticky tvořit při vložení pohledu. Je možno zaškrtnout osy = při vložení pohledu se automaticky vloží osy.
Dodatečné vložení popisů k pohledu je pod ikonou popis modelu.
díky moc za tip, částečně jsem na to přišel, tak i tak to není podle mých představ.. to ale nebude asi nikdy, jinak co se týče os otvorů.. u těch se pořád nějak nedaří je automaticky vytvořit.. nejedná se o otvory ve vormě vývrtů.. čistě otvor ze skicy, a v tom bude pravděpodobně problém.. škoda..
28. 7. 2011 v 13:19
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54359
Mildo
Účastník
126 příspěvků
Všetky osi otvorov, polomerov zaoblení a valcových častí sa zobrazia keď navolíš funkciu „osi“ a kurzorom prídeš na okraj – hranicu pohľadu a na ňu klikni. Dá osi úplne všade.
Malo by …
28. 7. 2011 v 17:25
Re:Re: Zobrazení měřítka jednotlivých pohledů #54360
Jendix
Člen
42 příspěvků
@Mildo wrote:
Všetky osi otvorov, polomerov zaoblení a valcových častí sa zobrazia keď navolíš funkciu „osi“ a kurzorom prídeš na okraj – hranicu pohľadu a na ňu klikni. Dá osi úplne všade.
Malo by …
ano tato funkce je mi známa, mě šlo o automatické vytvoření všech os, což. např. umožnuje inventor, pro součásti kde je padesát vývrtů je to docela praktické.. v solidworks jsem něco podobného bohužel ještě neobjevil..
Odpověď na téma
Nejnovější články
-
O školy v SolidVision pečuje nová EDU manažerka Martina Vrbová
-
SolidVision zve zástupce škol na tradiční EDU konferenci
-
Zúčastněte se největší české události o 3D tisku
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #2
-
Model Mania 2024: Změna návrhu #1
-
Model Mania 2024: Postup modelování #3
-
Postup modelování příruby #5
-
Postup modelování příruby #4
-
Model Mania 2024: Postup modelování #2
-
Postup modelování příruby #3
Přidávat odpovědi k tématu mohou pouze přihlášení uživatelé.
Chcete-li napsat odpověď, přihlaste se nebo se zaregistrujte.