Téma: Zobrazování na výkresech - MůjSolidworks.cz

Autor
22. 8. 2012 v 5:03

Zobrazování na výkresech #52119

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

Dobrý den potřeboval bych pevně nastavit silnější obrisovou čáru na výkrese, dále zmenšit tvar šipky možnost zobrazovat 2 desetinná místa na kótach…
Toto lze všechno nastavit v nástroje-možnosti systemu-vlastnosti dokumentu-koty.
Tady to dokážu vše nastavit jak potřebuji, ale po vipnutí selého SW a opětovného vytvoření výkresu si toto nastavení nepamatuje nevíte kde se to dá nastavit.

22. 8. 2012 v 6:52

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54820

.rf.
Účastník
423 příspěvků

A v tom uloženém dokumentu vám to funguje? Zřejmě ano. To co nastavujete nejsou vlastnosti systému, ale vlastnosti dokumentu. Pro jejich ‚zapamatování‘ je třeba výkres s nastavením uložit jakok šablonu.

23. 8. 2012 v 11:11

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54821

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

Akorát mám problém že si to nastavení nemůže zapamatovat asi něco dělám blbě vždy když to uložim do formátu slddrt abych to mohl použít jako šablonu se nastavení zustane stejné

23. 8. 2012 v 18:57

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54822

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

*.slddrt – formát výkresu
*.slddot – šablona výkresu – a právě do této šablony musíš uložit svá nastavení. Pak už kdykoliv budeš dělat nový výkres a použiješ svou šablonu, bude mít tvá nastavení.
Já mám sadu šablon A4 – A0 a z nich uložené formáty výkresů. Pak když děláš výkres a začneš na A3 (vybereš šablonu a3.slddot) a zjistíš třeba, že potřebuješ větší formát, tak jen přes vlastnosti výkresu vybereš jiný formát výkresu (např A1.slddrt) a máš větší výkres. Změnou formátu výkresu se ti ale vlastnosti čar a podobně nemění, zůstávají podle prvně načtené šablony, případně tvých dalších změn.

4. 9. 2012 v 5:31

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54823

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

Jestli to teda chápu dobře tak ty kreslíš do šablon? Já to potřebuju dostat právě do slddrt zkoušel jsem to dát jako šablonu to si zapamatuje ale když z toho uložim slddrt razítko…. si to zapamatuje ale nastavení tlouštky čar, typu a velikosti koty, přesnosti……. si to nepamatuje.

4. 9. 2012 v 19:49

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54824

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Jak jsem psal, nový výkres vezme nastavení tloušťky čar a pod. z šablony *.slddot. Klidně si udělej šablonu vychozi.slddot, kterou budeš začínat. V této šabloně budeš mít požadovanou tloušťku čar, a další věci (třeba uživatelské vlastnosti) které budeš potřebovat. A teprve pak můžeš přes „vlastnosti“ měnit formáty výkresů – slddrt na velikost formátů, které potřebuješ. Ale slddrt dokáže změnit jen podklad = formát výkresu a velikost papíru. Ale třeba nastavení tiskárny je stejně z původního slddot.
Sám bych potřeboval radu čím a jak změnit nevyhovující tloušťky čar ze starých výkresů. Důvod je ten, že do verze (možná kecám) 2010 byly tloušťky čar v celkovém nastavení Solidworksu = pro všechny výkresy stejné. Ale od další verze toto přešlo do vlastností výkresu. A ty výrobcem nastavené tloušťky čar jsou takové, že když ze SW 2012 tisknu výkres třeba ze SW 2009, tak není patrné, která čára je silná a která slabá. A právě toto mám teď řešené sadou šablon *.slddot.
Pokud někdo víte, jak převést staré výkresy na nové šablony, nebo jen jak změnit jen tloušťku čar u starých výkresů, budu moc rád za radu.

6. 9. 2012 v 5:13

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54825

PetrVosahlo
Člen
55 příspěvků

AHA takže ty si někde ze složky otevřeš šablonu kde máš nastaveny tlouštky čar… pote do ni vložiš model a podle něj si ve vlastnostech zvolíš formát listu kde máš uložený zbytek popisové pole…atd.

6. 9. 2012 v 6:57

Re:Re: Zobrazování na výkresech #54826

M – by stacilo
Účastník
352 příspěvků

Už jsi docela blízko 🙂
Prostě když začínáš tvořit Soubor -> Nový -> vyskočí na tebe tabulka, kde si zvolíš jestli chceš dělat díl, výkres, sestavu. A právě toto zde jsou ty šablony (prtdot, drwdot, asmdot), kde jsou uloženy vlastnosti. A na toto místo si můžeš klidně dodělat svoje vlastní šablony.
Kde je máš umístěné najdeš: Možnosti systému -> Umístění souborů. A výchozí šablony najdeš o řádek výš. Ty si můžeš nastavit zrovna tak podle svého.
Jak jsem psal výš, tak já mám pro každou velikost výkresu zvláštní šablonu, takže když začínám, už přímo vybírám velikost výkresu. Z těchto šablon mám uložené formáty výkresů a pokud potřebuji jiný formát, tak je lze jednoduše přehodit.

Odpověď na téma

Reklama

Reklama